Rasvainen ruoka ja endokannabinoidit

Ruoan hiilihydraatit ovat olleet paljon esillä viime aikoina ja moni on saanut apua paino- ja terveysongelmiin vähentämällä liiallista hiilihydraattien syömistä. Hiilihydraatit eivät ole kuitenkaan ainoa ruoan osa, joka voi aiheuttaa himoa syödä enemmän kuin olisi tarpeen.

Yhdysvalloissa tutkijat ovat huomanneet, että rasvaisen ruoan maistaminen saa aikaan endokannabinoidien erittymistä ruoansulatuselimistössä. Endokannabinoidit ovat elimistön tuottamia molekyylejä, jotka sitoutuvat kannabinoidireseptoreihin ja aktivoivat niitä samalla tavalla kuin kannabiskasvin kannabinoidit. Kannabinoidireseptorien aktivoituminen mm. lisää ruokahalua ja nostaa mielialaa.

Prosessi alkaa jo kielestä: rasvainen ruoka tuottaa signaalin, joka kulkee kielestä ensin aivoihin ja sitten ruoansulatuselimistöön. Siellä signaali kiihdyttää endokannabinoidien tuotantoa, mikä lisää halua syödä enemmän. Tutkijat eivät huomanneet samaa vaikutusta proteiineilla tai sokereilla.

Evoluution näkökulmasta tämä on ollut hyödyllistä: aikoinaan ravintoa ei ole ollut aina saatavilla, ja runsaasti energiaa sisältävää rasvaa on kannattanut syödä varastoonkin. Nykyään tästä voi seurata ongelmia ja ylipainoa, kun ravinnosta ei ole pulaa. Uskoisin, että tällainen sisäsyntyinen pilvi voi myös hälventää pieniä murheita (ns. lohturuoka), parantaa mielialaa muutenkin ja vähentää jopa kipuja. Varmasti moni yrittää lääkitä itseään ruoalla, ja tässä on yksi mekanismi lisää, mitä kautta syöminen voi oloa parantaa. Mielenkiintoinen juttu.

Lähde:
Medical Xpress: Endocannabinoids, body’s natural marijuana-like chemicals, make fatty foods difficult to resist

Mainokset

One Response to Rasvainen ruoka ja endokannabinoidit

  1. […] Lisää aiheesta voit lukea myös kannabista lääkkeenä käyttävän MS-potilaan blogista […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s