MS ja uusia tutkimustuloksia

Tutkijat Yhdysvalloissa Thomas Jeffersonin yliopistossa ja Sveitsissä ovat löytäneet yhteyden granulosyytti-makrofagi-solulinjaa stimuloivan tekijän (Granulocyte-macrophage colony-stimulating factor, GM-CSF) ja immuunijärjestelmän T-auttajasolujen 17 (T helper 17 cells, Th17) välillä. Hiirillä, joiden Th17-solut eivät tuottaneet GM-CSF:ää, MS-taudin eläinmalli ei kehittynyt. Hiirillä, joilla oli jo kehittynyt MS-taudin eläinmalli, GM-CSF:n vastavaikuttajan antaminen hiirille paransi niiden vointia huomattavasti.

Tohtori Rostamin tutkimusryhmä Jeffersonin yliopistossa tutki myös proteiinia interleukiini-27 (IL-27). Tämä proteiini auttoi hiiriä, joilla oli MS-taudin eläinmalli, niin, että sairauden oireet vähenivät.

Tutkijoiden mukaan GM-CSF:llä ja IL-27:llä voisi olla myös ihmisten MS-taudissa samankaltainen rooli.

”Tämä on ensimmäinen askel kohti uuden hoidon löytämistä”, tohtori Rostami sanoo, ”Jos voimme neutralisoida GM-CSF:ää erilaisilla tavoilla, esimerkiksi matkimalla [molekyylirakennetta] tai yrittämällä estää GM-CSF-reseptorien toimintaa, voimme toivottavasti helpottaa sairautta.”

Saksalainen yritys, joka on valmistanut GM-CSF-vastavaikuttajaa nivelreuman hoitoon, alkaa testata lääkettä jo tämän vuoden loppupuolella MS-potilailla.

Lähteet:

Drug that could stop MS discovered after scientists pinpoint chemical ’driving force’ behind the illness

Blocking Crucial Molecule Could Help Treat Multiple Sclerosis, Jefferson Neuroscientists Say

… ja vielä tässä vaiheessa vähän ehkä ylioptimistinen otsikko Hindustan Timesiltä (arvatkaapa, törmäsinkö tähän uutiseen ensiksi):

Scientists find way to stop multiple sclerosis.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s